Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                          Potkan

                                    (Rattus norvegicus)
Délka: 20-28 cm
Ocas:  17-25 cm
Hmotnost:275-575g
Sociální jednotka: skupina                           
Rozšíření: na celém světe(kromě polárních oblastí)
Stav ochrany: běžný druh
Žije: -otevřené biomy-louky,slatiny,vřesoviště,savany,pole a křovinaté plochy
      -vlhké louky a všechna stanoviště se stojatou vodou včetně jezer,rybníků,
       kaluží,močálů a bažin
      -řeky, vodní toky a proudícívoda obecně
      -městská sídliště včetně domů,parků a zahrad

Délka života: 2 až 3 roky

Obrazek

Potkan hnědý domácí ....(Rattus norvegicus)
Třída: savci ....(Mammalia)
Řád: hlodavci ....(Rodentia)
Podřád: myšovci ....(Myomorpha)
Čeleď: myšovití ....(Muridae)
Podčeleď: pravé myši ....(Murinae
Rod: krysa ....(Rattus)
Druh: potkan hnědý ....(Rattus norvegicus)

                                    

Obrazek

                                          Potrava

Chovatelská rozmanitost potravy, akceptování všech příležitostí potravní nabídky,
bystré smysly a velká pohyblivost umožnili potkanovi rozšířit se po celém světe.Smečky
až 200 potkanů.v nichž dominují dospělí samci,mohou napadat zajíce,velké ptáky a dokonce
ryby.Samici se po 22-24 dnech březosti rodí 6-9 mládat v hnizdě z trávy,listů,papíru,
hadrů a jiných materiálů.Tento druh je předkem potkanů chovaných jako domácí mazlíčky a
bílých laboratorních potkanů.

Potkan nesmí jíst slaná a kořeněná jídla,meloun,citrusové plody,papriky, syrové brambory, rajská jablka,protoze by jim to mohlo způsobit zdravotní potíže...Určitě jí zrní, slunečnicová semínka, tvrdé pečivo, oříšek, vařené brambory, granule, křupky pro hlodavce, piškoty(pochoutka, jako odměnu), bílí jogurt, dropsy, vařené drůbeží maso, ryby(¨nekořeněné a nesolené!!!)

Obrazek

Obrazek

Za vypujčení fotky lebky a zubů vděčím stránce http://zoo.bf.jcu.cz a své drzosti.Děkuji :)

                                     Potkan a voda
Potkan je vynikající plavec a chytá malé ryby a raky,chroustá i vodní plže a vodní hmyz.
-ocas natažený nahoru pro udržování rovnováhy
Pozn. mluvíme o potkanu divokém

Obrazek

Obrazek

                                       Krmení
Potkan je PŮVODEM býložravec a živí se semeny(zvláště obilnými zrny),ovocem, zeleninou a listy.Má mimořádne
ostrý čich a během jedné noci proběhá při shánění potravy trasu delší než 3 km.Členové smečky se vzájemně
poznávají čichem a neprodleně útočí na konkurenční smečky a jedince, kteří do vlastní smečky nepatří.

                                      Zbarvení
Barva srsti je na hřbetě potkana hnědá až šedohnědá nebo černá.Spodní strana je světlejší, ocas je dlouhý
a jen řídce ochlupený.

TYTO ÚDAJE SE VZTAHUJÍ K POTKANOVI DIVOKÉMU,NEBERTE NĚKTERÉ VĚCI JAKO FAKTA U SVÉHO MAZLÍČKA DOMA :)

Zdroje:

Děkuji